Free shipping on all orders worldwide!

0

Your Cart is Empty

Lab: Hoe kan generative AI als tool ingezet worden door digitale tekenaars en content creators om toch relevant en gewaardeerd te blijven in de zee van amateur AI- misbruikers?

June 19, 2023 6 min read

 

Photo: Midjourney.com 

Het lijkt op het eerste oog niet een heel spannende tool maar de kracht die er achter schuilt is gigantisch. We praten hier over A.I. en de generatieve content die het kan maken.

 

Uit eerder onderzoek waar beide kanten aangehaald is is gebleken dat er een grote tweestrijd gaande is omtrent het inzetten van generative content.

 

Kunstprijzen gaan al naar A.I. designs en digitale tekenaars vrezen voor hun baan. Of toch niet, gezien een andere groep weer enorm veel uitkomsten ziet binnen de generative A.I.
Ook is gebleken uit mijn onderzoek dat de gemiddelde mens het verschil tussen handmade of A.I. niet eens ziet, maar het wel ergens jammer vind zodra ze het weten. De waarde is en blijft toch hoger wanneer het iets menselijks heeft, een soort emotie dat er aan vast hangt.

 

Maar met de opkomst van Generative A.I., wat moeten de designers, content creators en kunstenaars nou om geen waardeverlies in hun passie te zien verschijnen?
De volgende drie Concepten kunnen oplossingen bieden voor het uitbreiden van hen repertoire.

 

Kritisch ontwerp 1: Hybrid Designs

Gebruik maken van A.I. om je eigen creaties te veranderen in een hybride werk van handmade met A.I..

AI in gebruik nemen om patronen of vormen te maken en die te implementeren in je designs. Ook kun je AI gebruiken om vormen te maken en die uit te werken in een fysiek product of design.

Een hybrid maakt gebruik van zowel de kracht van de artiest gebundeld met de kracht van AI om een fusie te genereren die alleen door deze twee eenheden te verwezenlijken is.

A.I. wordt hierin niet als nieuw medium gebruikt maar enkel als tool om nuances mee te maken of aanpassingen in een origineel werk.

 

Een lijntekening kan bijvoorbeeld gevuld worden met een patroon volledig gemaakt door A.I. waardoor er bijvoorbeeld in een rap tempo verschillende assets aan een digitaal kledingstuk gegeven kunnen worden of een 3D model een skin gegeven kan worden zonder deze zelf te hoeven tekenen.

 

Ook kan A.I. voor beeldende vormgeving het voorbeeld zijn als leidraad in het maken van fysieke kunst zoals een beeldhouwer die nieuwe vormen in steen of gips wil maken.

 

Design:

Een artist maakt de outlines van zijn ontwerp fysiek of digitaal zoals bijvoorbeeld het design zelf, het kleuren palette en de basis vormen als basis van het hybride design.

Hierna schakelt hij A.I. generative art in om het design meer vorm te geven.

Zo kan hij het AI programma vragen om bepaalde styles van anderen toe te voegen aan zijn basis of verschillende kunstbewegingen te proberen om zo inspirerende, nieuwe designs te maken terwijl zijn originele design basis nog blijft wat het is.

Ook kan A.I. zijn design analyseren en op basis van zijn design meer complexiteit genereren aan het design zonder de basis te verliezen.

Een andere optie is een vorm van Co-Creation me AI waar een AI algoritme je kan helpen met adviezen over hoe de A.I. sommige designs aan zou pakken of variaties op je designs.

Als het stukje A.I. afgelopen is kan de artist zelf weer aan de slag met hier en daar wat puntjes op de I zetten zoals kleine selecties aan passen wat meer naar zijn smaak is en zo iets maken wat dus voldoet aan zijn artistieke vormgeving. Aldus, een Hybride design. Een fusie van de originaliteit van de artist en de toevoegende functies van A.I. generative art.

 

Kritisch ontwerp 2: Maak een eigen A.I. model / A.I. DLC packs

 

Om te zorgen dat niet elk A.I. algoritme gevoed wordt met jouw art kun je je eigen model maken of je eigen ‘DLC’ packs maken zodat je er toch iets voor terug krijgt.

Doordat jouw art unieke eigenschappen heeft kan dit gefeed worden aan een A.I. programma om die eigenschappen verder in nieuwe gegenereerde designs te gebruiken.

Je kan je eigen algoritme verkopen en updaten met nieuwe art of een pakket verkopen met art om in een eigen model te feeden, met bepaalde regels natuurlijk zoals copyright voorwaardes die je dan zelf kunt bepalen.

 

Een A.I. programma maakt gebruik van een algoritme dat zijn informatie van veelal het internet haalt om zo nieuwe content te maken. Het kan dus wel eens voor komen dat hier data tussen zit van artists die dat niet willen.

Om dit te voorkomen kunnen zij zelf aan de slag door zelf een database te maken voor een A.I. programma tot zover zij dit publiekelijk willen maken gratis dan wel tegen een kleine beloning.

Dit kan ook dus voor zowel een eigen A.I. programma zijn of als een pakket dat gevoerd kan worden aan een bestaand programma, downloadbare content dus. Zoals we dat gewend zijn in videogames met bijvoorbeeld voor een klein bedrag extra karakters of levels vrijspelen in een game kan dit ook gedaan worden in een A.I. model. Niet duur maar wel effectief wanneer mensen de content van een artist wel zo ontzettend mooi vinden want dan kunnen zij er zelf ook mee knutselen en kunnen er weer meer andere vormen van content komen waar de artist zelf misschien nog niet aan had gedacht, maar de gebruiker wel. Een soort fusie van creativiteit krijg je dan.

 

Design:

Om te zorgen dat dit design werkt moet de artist beginnen met het verzamelen van een flinke dataset. Dus dat wil zeggen alle styles, technieken en thema’s moeten in deze dataset komen die een zo groot mogelijk beeld van de artist zijn werk schetst. Vergeet hier ook niet de benodigde data zo goed mogelijk mee te geven zodat het model het zo goed mogelijk over kan nemen.

Nu is het tijd om je model framework te trainen met jouw afbeeldingen en content en waar nodig persoonlijke opties toe te voegen zoals bepaalde restricties of interacties die de gebruiker gaat kunnen gebruiken. Dit word je persoonlijke pakket dus maak hier iets unieks van!

Dan is het moment daar, ga je het als eigen model gebruiken of is het een DLC pack voor een bestaand model dat mensen zelf kunnen toevoegen? In deze stap is het ook belangrijk om na te denken over terms of services en licenties om misbruik te voorkomen.

Nu je je eigen model of DLC pack hebt en kunt delen met gebruikers is het laatste waar je aan zou kunnen denken of je regelmatig updates doet aan je tool of niet en of je een hulplijn wilt hebben mocht er iemand niet geheel aan uit komen of vragen heeft.

 

Kritisch ontwerp 3: A.I. gebruik voor artistieke exploratie

 

Doordat ook creativiteit in mensen soms wat uitgeput kan raken kan je een reis maken door de stijlen van verschillende mensen die te vinden zijn in de algoritmes van verschillende tools.

Zo kun je zelf je artistieke vrijheid uitbreiden en explorerend op zoek gaan naar nieuwe technieken en uitwerkingen voor jouw designs.

Zo kan je kijken hoe jouw ideeën er bijvoorbeeld uitzien als een Van Gogh ze zou hebben gemaakt of probeer eens een stijl zoals een Pixar movie, niks is te gek.

Als je dan enkele stijlen gevonden hebt kun je deze implementeren in de zoektocht naar wat die desbetreffende stijl nou zo uniek maakt en wat kun je er zelf mee om jouw stijl een upgrade te geven?

 

Design:

Ook de beste artists kunnen wel eens ‘uitgeput’ raken in hun creativiteit. A.I. kan hier een goed alternatief geven in het exploreren van nieuwe technieken, de grenzen van je designs verleggen en de artist helpen met het ontdekken van nieuwe stijlen en concepten.

Creatieve samenwerking tussen mens en A.I. kan al een mooi begin zijn voor het vormen van een dialoog tussen menselijke creativiteit en A.I. generated suggesties. Het kan je nieuwe, inspirerende ideeen geven en een frisse kijk op je alledaagse aanpak van je designs.

Gezien A.I. algoritmes leren van een gigantische collectie aan art en designs geeft dit de artist een complete database aan nieuwe esthetiek om zijn tanden in te zetten.

Om te kijken welke stijl nou nog meer bij jouw creatieve doeleinden past kun je een style transfer doen. Zo kun je kijken hoe iemand anders zijn stijl een andere interpretatie geeft aan jouw designs en andersom, hier komen een hoop nieuwe ideeen uit en kunnen een mooi begin zijn voor verdere creatieve exploratie.

Een andere vorm van exploratie is kijken hoe ver je kunt gaan omtrent intelectueel eigendom en copyright. Kun jij iets maken met A.I. wat eigenlijk te dichtbij een origineel komt? Kun jij de limieten van A.I. opzoeken en zo ja hoe kwam je daar? Wat voor gevoel kun je creëren met A.I. bij anderen? De reis is oneindig.

 

Zoals je aan deze drie manieren kunt zien zijn er zat ideeën om te zorgen dat jij en je werk relevant blijven met deze opkomende nieuwe tool, en ik zeg tool omdat je het zo ook moet blijven zien. Een tool die ingezet kan worden door iedereen maar alleen diegene met de grootste creativiteit zal met A.I. generative art vooruit lopen op de rest.